Bronnenㅤ

CONFLICT

Het thema van deze periode was conflict. Tijdens de eerste les moesten we beelden meenemen die voor ons met het thema conflict te maken hadden. Met deze beelden moesten we een poster maken die de boodschap van het conflict over liet komen. Ik had verschillende beelden meegenomen die te maken hadden met het conflict waar vrouwen dagelijks mee te maken hebben. Om zo duidelijk mogelijk het beeld over te brengen heb ik geprobeerd zo veel mogelijk onderwerpen toe te voegen.
Bron: https://www.npo3.nl/me-jane-you-tarzan
Bron: https://www.npo3.nl/me-jane-you-tarzan
Bron: https://www.npo3.nl/me-jane-you-tarzan
Bron: https://www.npo3.nl/me-jane-you-tarzan
Bron: https://www.npo3.nl/me-jane-you-tarzan
Bron: https://www.npo3.nl/me-jane-you-tarzan
Vanaf dat punt ben ik mij gaan focussen op feminisme. Ik had wat onderzoek gedaan en al snel kwam ik tot de conclusie dat feminisme als een extreme term gezien wordt. Dit kwam vooral naar voren in mijn veldonderzoek, hier sprak ik veel mensen die er een negatief beeld bij hadden. Toen ik heb mensen online had gevraagd kreeg ik dan weer positieve antwoorden. Omdat ik vanuit andere bronnen ook nog veel te zien kreeg over het negatieve beeld van feminisme ben ik gaan kijken hoe ik hier een project over kon maken.
Het doel van mijn project was het overtuigen van het publiek en het zichtbaarder maken dat feminisme gaat over gelijkheid tussen de genders. Ik was op een evenement in Rotterdam en heb daar mensen op straat gevraagd of ze feminist zijn, alle mensen die ja zeiden vroeg ik of ik een foto van ze mocht maken voor een campagne. Ook kreeg ik hier hele interessante gesprekken door met mensen. Met deze foto’s ben ik poster gaan maken om een campagne te starten. Op de posters staat “IK BEN FEMINIST” om aan te geven dat elk persoon feminist kan zijn en het niet zo extreem is als sommige mensen denken. Om meer informatie over te geven heb ik een QR code toegevoegd die je naar een website brengt waar meer informatie te vinden is over feminisme.
Ook ben ik nog bezig geweest met een gezichtsfilter voor Instagram, hier heb ik uiteindelijk niet heel veel tijd voor gehad om dit goed uit te werken.
Feminisme, een woord waar vaak de betekenis niet helemaal helder van is. Ook heeft het woord een soort imago gekregen door de media, deze misconceptie moet doorbroken worden. Door je meer te verdiepen in wat feminisme nou echt inhoud, ontstaat er meer begrip en met meer begrip kunnen we net even ietsje liever tegen elkaar zijn.

Dus wat is feminisme nou eigenlijk?
Elke feminist lijkt er een eigen invulling aan te geven, maar het algemene achterliggende idee is het streven naar gelijke (machts)verhoudingen tussen mannen en vrouwen, op zowel economisch, politiek als sociaal vlak. Het feminisme komt op voor vrouwenbelangen, streeft naar juridische gelijkheid, eist lichamelijke autonomie voor vrouwen en strijdt tegen huiselijk en seksueel geweld.
- In de eerste feministische golf (van circa 1850 tot 1940) streven feministen voornamelijk naar gelijke rechten voor vrouwen op het gebied van scholing, arbeid en kiesrecht.
- De tweede feministische golf (eind jaren 60 tot en met de jaren 80) zet zich in voor recht op betaald werk en deelname aan het maatschappelijke leven, maar breidt zich snel uit tot een brede beweging met vele thema's.
- Eind 2017 brengt de Me Too-beweging feministische issues uit het verleden opnieuw aan het licht: blijkbaar zijn bepaalde problemen rond gendergelijkheid nog niet opgelost.

Is feminisme nu nog nodig?
Of je als jongen of als meisje ter wereld komt, bepaalt in veel landen in grote mate hoe je leven eruit ziet. Wereldwijd bestaat er namelijk nog steeds grote genderongelijkheid. Het streven naar gelijke (machts)verhoudingen tussen mannen en vrouwen is uiteraard van groot belang om dit probleem en andere grote problemen - denk aan het plegen van illegale abortussen, uithuwelijking en de traditie van besnijdenis bij vrouwen - het hoofd te bieden.

Tot slot
Het steunen van feminisme is de enige manier om de vele verschillende problemen op het het gebied van genderongelijkheid de wereld uit te helpen. Dus ben jij ook feminist?

Bronnen met meer informatie

Presentatie

Back to Top